توضیحات
با افزايش روز افزون جمعيت و نياز به غذا و مواد پروتئيني ، جايگاه توليد و پرورش ماهي در آبهاي داخلي و بهره برداري بهينه از منابع آبي در دسترس روز به روز آشكارتر ميشود. اهميت اين موضوع با توجه به نقش مصرف گوشت ماهي در تامين سلامت افراد و همچنين مقايسه سرانه اندك مصرف آن در قياس با ممالك توسعه يافته عيان تر خواهد شد. توسعه اين حرفه به عوامل مختلفي بستگي دارد و در نتيجه هر كدام از اين عوامل موجب بروز تنگناهايي در راه توسعه گشته اند. از جمله ، فاكتورهاي عدم سهولت دسترسي به آب، زمين مناسب، شرايط اقليمي مساعد و تغييرات فصلي در كميت يا كيفيت آب در دسترس، در بسياري از مناطق باعث ايجاد مشكلاتي در توسعه مزارع پرورش ماهي قزلآلا با روشهاي متداول شده است. بمنظور مقابله با اين مسائل ، استفاده از سيستم هاي گردشي و استفاده مجدد از آب يا سيستم مدار بسته بتازگي مد نظر صاحب نظران واقع شده است.
در اين روش، آب حوضچه هاي پرورشي پس از اجراي مراحل تصفيه فيزيكي و زيستي، از نظر گازهاي محلول متعادل ميشود و آب تازه مورد نياز در اين روش از 2 تا 25% وارد سيستم ميشود. اكسيژن مورد نياز در اين سيستم از طريق هوادهي و همچنين استفاده از اكسيژن خالص تامين ميشود.
به منظور استفاده از حداكثر ظرفيت نگهداري، لازمست در سيستم از ماهيان بااوزان مختلف نگهداري شود و در فواصل زماني معين با رشد و نمو ماهيان، ماهيان با وزن مناسب را صيد نمود. اين فاصله زماني معمولا در حدود دو ماه در نظر گرفته ميشود. همچنين شايان ذكر است كه رشد كامل ماهي حدود نه ماه به طول خواهد انجاميد و نخستين محصول پس از پايان ماه نهم به بازار عرضه خواهد شد.
طرحهاي پرورش ماهي با روشهاي علمي و درقالب واحدهاي صنعتي و نيمه صنعتي موجبات دستيابي به توليد اقتصادي و بهداشتي اين فراورده ها را فراهم مي آورد. با اجراي اين گونه طرحها علاوه بر تامين پروتئين مورد نياز جوامع در حال رشد، راندمان توليد افزايش يافته و از امكانات بالقوه و بالفعل محلي و منطقه اي استفاده بهينه به عمل مي آيد مضافاً اينكه باعث ايجاد اشتغال مولد گرديده و سوددهي معقولي را براي سرمايه گذار در پي خواهد داشت. ضمن اينكه اين طرح داراي اين قابليت ميباشد كه در قالب تعاوني هاي بانوان به مرحله اجرا درآيد.