توضیحات
پرسشنامه هوش سازمانی البرخت
ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ۴۹ سوالی البرخت (۲۰۰۲) می باشد. این پرسشنامه شامل ابعاد چشم انداز راهبردی، سرنوشت مشترک، میل به تغییر ، اتحاد و توافق ، روحیه، توسعه دانش، فشار عملکردی می باشد که بر مبنای پنج گزینه ای تنظیم شده است.
تطبیق سوالات پرسشنامه هوش سازمانی با مؤلفه های آن
سؤالات مربوط به هر خرده مقیاس | خرده مقیاس |
۲ – ۳ – ۱۵ – ۱۷ – ۲۲ – ۴۲ – ۴۸ | چشم انداز راهبردی |
۴ – ۹ – ۱۹ – ۳۳ – ۳۶ – ۴۴ – ۴۷ | سرنوشت مشترک |
۱۳ – ۱۴ – ۲۴ – ۲۸ – ۳۴ – ۴۳ – ۴۵ | میل به تغییر |
۱ – ۵ – ۶ – ۱۰ – ۲۵ – ۳۷ – ۴۰ | روحیه |
۱۲ – ۱۸ – ۲۰ – ۲۶ – ۳۸ – ۳۹ – ۴۱ | اتحاد و توافق |
۷ – ۲۱ – ۲۳ – ۲۹ – ۳۰ – ۳۱ – ۳۵ | توسعه دانش |
۸ – ۱۱ – ۱۶ – ۲۷ – ۳۲ – ۴۶ – ۴۹ | فشار عملکردی |
تعاریف مفهومی:
هوش سازمانی: آلبرخت (۲۰۰۳) معتقد است که هوش سازمانی توانایی است که تمام توان فکری سازمان را به حرکت وا می دارد و این توان فکری را بر دستیابی به رسالت و ماموریت خود متمرکز می کند.
بینش راهبردی: بینش راهبردی به این اشاره دارد که راهبردهای اساسی و مهم در سازمان شناسایی و کلیه کارکنان آن را پذیرفته و در جهت آن هماهنگ شده باشند، در عین حال متخصصان و رهبر ان فرصت بازبینی و بازنگری آن را در نشست های سالیانه فراهم کنند و فرصت ها و تهدیدهای ناشی از عوامل محیطی به طور دایم مورد بازبینی قرار گیرد(جعفری و فقیهی، ۱۳۸۸، ص ۵۰).
سرنوشت مشترک: به معنای اینکه کارکنان خود را عضو مؤثری از سازمان تلقی کنند و مدیران در طرحها و برنامه ها، اجرا و ارزشیابی با مشارکت کارکنان عمل نمایند. در نتیجه آنها مأموریتهای سازمانی را میشناسند و حس همدلی و همبستگی نسبت به اهداف پیدا می کنند. موفقیت سازمان را موفقیت خود قلمداد میکنند(جعفری و فقیهی، ۱۳۸۸، ص ۵۰).
تغییر سازمانی: عبارت است از فرآیند انضمام، اصلاح، حذف، و یا جایگزینی منابع مادی و انسانی، نگرش ها، عملیات و رفتار سازمانی به خاطر هماهنگی با خواسته ها، نیازها و ضرورت حال و آینده جامعه و بقا سازمان(میرکمالی،۱۳۸۵، ص ۵۶).
روحیه: روحیه به معنای احساس خوب کار کردن در یک سازمان و اشتیاق به انجام دادن وظیفه شغلی است و اینکه افراد با علاقهمندی تکالیف سازمانی خود را ادا کنند و در حل مسائل و مشکلات پیشروی سازمان مبادرت ورزند. در واقع، روحیه همان حس خوبی است که به انسانها خوش باوری و احساس خوشبختی را تزریق میکند (میرسپاسی و بابک، ۱۳۹۱، ص ۷۳).
اتحاد و توافق: توافق بر سر تعامل و تعادل در رفتارهای سازمانی برای رسیدن به اهداف از جمله ابعاد متمایز گروههای انسانی است که دارای هوش سازمانی برجستهای هستند. اینکه گروهها و افراد زیادی برای رسیدن به اهداف سازمانی خود با یکدیگر تعامل مسالمتآمیز و توافق مثال زدنی دارند و با وضع یکسری قوانین حتی نانوشته از هرگونه برخورد و تزاحم واحدی یا فردی جلوگیری میکنند، از مصادیق معروف اتحاد و توافق است(میرسپاسی و بابک، ۱۳۹۱، ص ۷۳).
بکارگیری دانش: فاکتور “به کارگیری دانش” بیانگر ظرفیتی است که فرهنگ و جو حاکم بر سازمان جهت استفاده از منابع ارزشمند فکری و اطلاعاتی خود ایجاد میکند(زارعی متین و همکاران، ۱۳۸۷، ص ۵۷).
فشار عملکردی: فشار عملکرد؛ در یک سازمان هوشمند، هر فردی دارای پیشنهاد یا طرحی برای عملکرد است، یعنی این احساس را دارد که باید چه چیزی به دست آید و به معتبر بودن مقاصد سازمان باور دارد. رهبران سازمان می توانند حس فشار عملکرد را ترویج و از آن پشتیبانی کنند. این امر زمانی بیشترین تأثیر را خواهد داشت که توسط همه اعضای سازمان، به عنوان انتظارات دوجانبه ای که خود آن ها بر خودشان تحمیل کرده اند، پذیرفته شود (جعفری و فقیهی، ۱۳۸۸، ص ۴۷).
تعاریف عملیاتی:
هوش سازمانی: منظور از هوش سازمانی در این پژوهش نمرات حاصل از پرسشنامه ۴۹ سوالی آلبرخت (۲۰۰۲) میباشد که شامل مؤلفههای چشم انداز راهبردی، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، اتحاد و توافق، روحیه، توسعه دانش و فشار عملکردی می باشد.
بینش راهبردی: منظور از بینش راهبردی نمرات حاصل از گویه های ۲ – ۳ – ۱۵ – ۱۷ – ۲۲ – ۴۲ – ۴۸ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳) میباشد.
سرنوشت مشترک: منظور از سرنوشت مشترک نمرات حاصل از گویه های ۴ – ۹ – ۱۹ – ۳۳ – ۳۶ – ۴۴ – ۴۷ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳) میباشد.
گرایش به تغییر سازمانی: منظور از گرایش به تغییر سازمانی نمرات حاصل از گویه های ۱۳ – ۱۴ – ۲۴ – ۲۸ – ۳۴ – ۴۳ – ۴۵ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳) میباشد.
روحیه: منظور از روحیه نمرات حاصل از گویه های ۱ – ۵ – ۶ – ۱۰ – ۲۵ – ۳۷ – ۴۰ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳) میباشد.
اتحاد و توافق: منظور از اتحاد و توافق نمرات حاصل از گویه های ۱۲ – ۱۸ – ۲۰ – ۲۶ – ۳۸ – ۳۹ – ۴۱ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳) میباشد.
بکارگیری دانش: منظور از بکارگیری دانش نمرات حاصل از گویه های ۷ – ۲۱ – ۲۳ – ۲۹ – ۳۰ – ۳۱ – ۳۵ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳)
میباشد.
فشار عملکردی: منظور از فشار عملکردی نمرات حاصل از گویه های ۸ – ۱۱ – ۱۶ – ۲۷ – ۳۲ – ۴۶ – ۴۹ پرسشنامه هوش سازمانی آلبرخت (۲۰۰۳)
میباشد.
روایی و پایایی : دارد
منبع: دارد
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.