توضیحات
پرسشنامه عوامل مؤثر بر ترک خدمت
پرسشنامه عوامل مؤثر بر ترک خدمت شامل ۳۸ گویه می باشد که بر اساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت (خیلی زیاد = ۵، زیاد= ۴، تا حدی = ۳، کم= ۲ و خیلی کم= ۱) تنظیم شده است. این پرسشنامه شامل ابعاد عوامل فردی (آموزش عمومی، درگیری شغلی) (عوامل محیطی(فرصت محیطی، پیشرفت تکنولوژی) و عوامل سازمانی (استقلال در کار، فرصت ترفیع، تکراری بودن، حمایت اجتماعی، عدالت توزیعی، پرداخت، استرس شغلی) مورد شناسایی قرار گرفت. به. این پرسشنامه توسط سلطانی (۱۳۹۴) طراحی گردیده است و بر اساس مدل پرایس (۲۰۰۱) ساخته شده است.
تعاریف مفهومی:
ترک خدمت: تمایل به ترک خدمت به معنای تمایل به گسستن رابطه استخدامی فرد با سازمان (در اینجا ترک خدمتهای اجباری مثل اخراج مد نظر نیست بلکه ترک خدمت اختیاری که فرد با میل خود سازمان را ترک میکند؛ مد نظر است) (گلکار ۱۳۷۴، ۱۱).
عوامل فردی: علائق، ارزش ها، طرز تلقی ها و نیازهایی که فرد با خود به محیط کار می آورددراین پژوهش عوامل فردی به عواملی اطلاق می گردد که شخص با خودش وارد سازمان می کند و در موقعیت کاری ازخود بروزمی نماید (زاهدی و همکاران، ۱۳۸۹، ۳۸).
عوامل ساختاری: بسیاری از ویژگی های ساختاری بر افراد، رفتار کاری آنان، عملکرد شغلی و اثربخشی سازمان تاثیر می گذارند که به آنها عوامل ساختاری گفته می شود(جاهد، ۱۳۸۵، ۸).
عوامل محیطی: منظور عواملی خارج از سازمان می باشد که بر رفتار افراد در محیط کار تأثیر می گذارد(زاهدی و همکاران، ۱۳۸۹، ۳۸).
تعاریف عملیاتی:
عوامل فردی: در این پژوهش، عوامل فردی در سوالهای ۱ تا ۹ پرسشنامه سنجش شده است.
عوامل محیطی: در این پژوهش، عوامل محیطی در سوالهای ۱۰ تا ۱۵ پرسشنامه سنجیده شده است.
عوامل محیطی: در این پژوهش، عوامل محیطی در سوالهای ۱۰ تا ۱۵ پرسشنامه سنجیده شده است.
عوامل ساختاری: در این پژوهش، عوامل ساختاری در سوالهای ۱۶ تا ۳۸ پرسشنامه پرسش شده است.
پایایی: دارد
منبع: دارد
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.